Thursday, June 16, 2011

Snäckor

Kände bara för att tydliggöra fördelen med just Äppelsnäckor Diffusa jämfört med tex posthornsnäckor (som också är vackra, trevliga snäckor).

1. Äppelsnäckan kan inte föröka sig utan en partner av motsatt kön. Även om det är svårt att se skillnad på könen så är det inte omöjligt. Det finns bra "naturliga" sätt att kolla det på om man googlar om tips så man kan se skillnaderna.

2. Om man nu råkar få ihop ett av varje kön av äppelsnäckor och de är kåta och glada- så ska man mer eller mindre vara blind för att missa deras ägg-kokong. Den läggs ovan ytan, på glasväggen eller täckglaset. Denna kan frambringa 200+ ägg, men om man helt enkelt inte vill ha fler snäckor så tar man bara ner den och lägger den i frysen. Faller kokongen ner i vattnet så drunknar de små snäckbäbisarna.

3. Äppelsnäckor av diffusa (däremot andra typer av äppelsnäckor äter GÄRNA din plantor) rör inte dina friska, levande växter. De äter alger och förmultnade växtdelar, fiskmat osv. På sin höjd gallrar de bort gamla, ful blad. Tex min Cabomba blev otroligt fin och fräsch efter att en snäcka "kammade igenom" den och slurpade i sig alla "döda" små blad som är ganska svåra för en själv att rensa bort.

4. De är så vackra! De kan bli stora och variationen på färger och mönster är många. De är graciösa och spännande att titta på. De är riktigt söta och lullar runt och "gör sin grej".

5. Om de mot förmodan skulle lyckas rymma, så kan de kan andas luft ovan ytan och överleva där om de råkar hamna utanför akvariet- men de glider inte runt på ditt köksgolv - hamnar de i en torr miljö och inte ka återvända till akvariet kommer de att sluta till sitt lock och vänta på bättre tider (Att du hittar dem och lägger tillbaka henne/honom i akvariet). Tyvärr i mitt fall, kommer mina nyfikna och lekfulla katter att hitta dem långt före mig om någon skulle lyckas rymma.

6. De är (litk tex myror) inte speciellt känsliga för inavel, så låt dem göka hej vilt. Som i punkt 1, så behöver man inte jaga ägg eller små snäcklingar som på något magiskt vis dyker upp i akvariet.

No comments:

Post a Comment