Saturday, June 11, 2011

Snäckor

Det finns två sidor av detta; de som ogillar snäckor och de som gillar snäckor. Jag hör till de som gillar snäckor- så länge de inte gör skada på mina fiskar eller växter! Tyvär får man ju inte alltid bestämma när, vilka och var man får denna nyttovarelse eller "ohyra". Det finns säkert många sätt att stävja deras framfart- med fällor och snäckätande fiskarter som tex Praktbotia.

Jag tänker dock ta upp om fördelarna av snäckorna jag valt att ta till mitt akvarium. Vi kan börja med den mest anspråkslösa:

Två olika färgvarianter av malaysisk sandsnäcka. En vit med grön nyans till vänster och en brunfläckig med ljus botten till höger och som på bilden nedan.

Malaysisk sandsnäcka (mina foton)
(Melanoides tuberculatus)

Kärt barn har många namn. Den kallas även för Malaysisk trumpetsnäcka, inte för att blandas ihop med snäcksläktet trumpetsnäckor. Deras skal är konformad och oftast i en brun-mörkbrun eller ljusare färg. Dessa lever som vuxna nedgrävda i sanden och mumsar på fiskskit och överblivna matrester. De är hermafroditer, och honorna kan befrukta sig själva och de är levandefödare- och föder ungefär en till två snäckor i veckan. De är otroligt små som nyfödda. De kommer från Asien, Afrika och Sydamerika så de trivs i varmare akvarium, 15-30 grader med 6-8 i ph. De sägs kuna föröka sig rätt fort när de kommer igång. Det praktiska med dessa sniglar är:

- De lägger inte en massa ägg överallt på plantorna som sprids vidare, dit man inte vill ha dem!
- De gör inga skador på plantorna då de föredrar att hålla sig i sanden.
- De är allätare, de äter grönfoder och kött, de kräver inget extra foder.
- De dammsuger din sandbotten.
- De luckrar upp och syresätter kompakt sandbotten, håller växternas rötter fräscha och förebygger att fickor med sumpgas bildas i sanden.
- De föredrar att vara gömda under sanden under dagtid så man slipper se dem- om man nu av någon anledning inte vill se dem.


Äppelsnäcka
Pomacea diffusa tidigare Bridgesii
(förvirrande då det ibland anges olika i artiklar)
Läs mer här:
http://www.applesnail.net (där diffusa är de mest vanliga, diffusa är alltås smma som Bridgesii)
http://appelsnackor.webs.com/ppelsnckor.htm (Svensk, seriös uppfödare)

Sett på ett antal andra ställen där svenskar kallar sina för Ampullarior (Gammalt namn) och Bridgesii.

Dessa går alltså ibland under benämningen "Ampullarior"(snäckan tillhör den tropiska snäckfamiljen Ampullariidae) som är den äldre benämningen på dem, men i handeln så säljs de som "Äppelsnäckor". Dessa snäckor är väldigt populära, kanske främst för att de har så vackra skal och kroppar med stor färgvariation. Dessa snäckor betar på alger och rör inga friska, levande växter (med få undantag). Deras tänder klarar bara av sådant som börjat förmultna och därför gör de på sin höjd nytta om du ser dem sitta på ett gammalt blad och knapra.

Äppelsnäckan är ovanligt nog inte tvåkönad, du behöver en hona och en hane för att få smått. Deras ägg läggs också ovan vattnet. Så vill du inte ha fler snäckor och är nöjd med de du har- så plockar du bara bort klasarna av ägg som du hittar på ruta eller under täckglaset. En klase med ägg blir ca 200+ snäckor. Likt labyrintfiskar så kan dessa drunkna om du har akvariet fyllt till bredden och har täckglas. De har ett organ som sticks upp från vattenytan för att fånga syre till sin lunga. För att de ska trivas och vilja lägga ägg bör du har en luftspalt på flera cm.

Dessa sniglar är roligast och mest aktiva i grupp, man bör inte ha dem helt ensamma! Då de är små handlar det om mm, men de kan bli riktigt stora, vissa hänvisar till "golfbollar" när de talar om sin äppelsnäcka. Man brukar säga att en snäcka på 10 liter vatten. De blir ca 2-3 år gamla, beroende på hur bra du tar hand om dem.

Fördelen med denna snäcka är:
- De sprider inte sina ägg, utan lägger dem där man har lätt att ta bort dem om man vill, därmed kan man rätt enkelt bestämma antalet snäckor i ett kar, bara man är uppmärksam.
- De äter inte dina växter.
- De äter alger!
- De tillför akvariet en spännande och vacker inneboende.

En svensk uppfödare av fina Äppelsnäckor i olika färger + bra sida fylld med massor av information från henne och andras erfarenheter av dessa vackra snäckor. Kika förbi för att inspireras, få kunskap eller bara kika på alla de vackra bilderna som finns där av Äppelsnäckor.

Nackdelen med snäckorna här ovan är två saker:
- Alla tycker inte att snäckor är så "snyggt", snarare äckligt.
- Man kan inte ha vilka fiskar som helst, om man månar om sina snäckor. Var uppmärksam på att inte släppa ner en snäckätare i ditt kar med snäckor.

En bra guide på Zoonen som tar upp de vanligaste snäckorna man kan råka få med sig när man köpt växter och fiskar. Snäckor i akvariet- fakta och information. Ingen av dessa är farliga för dina fiskar- men vissa kan göra skador på plantor. Jag skulle aldrig rekomendera borttagningsmedel eller liknande, utan plocka ut de snäckor man vill behålla/döda och sedan köpa eller låna en snäckätande fisk/fiskar som kan städa upp akvariet. Döda dem med att mosa dem (vissa föreslår att lägga dem i frysen), lägg dem inte i salt, de dör av det, men det blir en väldigt plågsam död! Använder du något medel som dödar samtliga snäckor på en gång så kommer vattenkvalitén att försämras drastiskt och du lär förlora fiskar i tanken. Mins att snäckor för det mesta är nyttodjur och främst lever på alger och fiskarnas rester, och precis som algerna kräver de näring för att föröka sig.

No comments:

Post a Comment