Wednesday, June 15, 2011

Bridgesii/Diffusa

Gjorde ett enda klipp av alla små-snuttar som jag filmade under dagen innan kameran dog istället för att lägga upp dem en och en. Men vem orkar titta på 4 minuter med snigel-film utan lite fin musik till? Det är riktigt dålig bildkvalité men snuttarna visar ändå att Äppelsniglarna är jäkligt snabba när de väl vet var de ska! De är även väldigt busiga, nyfikna, fridfulla och samtidigt vackra att iakta.



Härligt! Fick precis veta att Pomacea Bridgesii och Diffusa är EXAKT samma snäcka. De har bytt namn på Bridgesii till diffusa, som de hädanefter kommer att gå under. Bäkigt det där, då en del hänvisar till "ampullaria" när de talar om äppelsnäckor(Diffusa) osv, som också är en äldre beteckning på dem.

Nu är min fråga varför man håller på och byter namn såhär. Vad är det som gör att man plötsligt byter namn på en art? Diffusa är iallafall fint och rullar lite enklare på tungan- sen passar det bra ihop med namnet man brukar kalla äppelsnäckorna för; "Mystery snails" just för att de kan ploppa fram lite alla möjliga färger och mönster.

Det är en ganska diffus snäcka med andra ord, när det både kommer till färg, form och hur de gillar att röra sig (flyta omkring, brumma runt, sitta still). Nu har nog inte det latinska ordet diffusa någonting med det svenska att göra...kanske. Jag vet inte.

No comments:

Post a Comment