Saturday, July 9, 2011

Akvariepresentation 4:Royal blue Dvärggurami



Dvärggurami, Colisa lalia också känd som Colisa unicolor & Trichogaster lalius och finns även i en framodlad, röd variant. Dvärgguramins utbredningsområde är Pakistan, Bangldesh och Indien och den trivs i lite varmare vatten mellan 23 och 28 grader. Den blir upp mot 6 cm lång och runt cm storlek börjar den bli könsmogen. Hanen har en färggran, starkt röd kropp med turkosblåa fält medan honan är ljusare och blåfärgad och mycket svagare i färgen. I vissa ljus kan man skymta svaga ränder men man upplever honan som ljust blå.

Dvärguramin är en labyrintfisk och vid lek bygger hanen ett skumbo med bubblor och mindre växtdelar. När honan väl är redo och släpper sin rom och äggen placerats i boet av hanen kläcks de efter ca ett dygn.

Likt många andra guramifiskar är hanen väldigt revirhävdande runt lek och man bör avlägsna honan från akvariet när de lekt färdigt då han kan bli väldigt aggressiv och elak mot henne (och andra fiskar som kommer i vägen när han skyddar boet/de nykläckta ynglen). När ynglen är frisimmande ska man även avlägsna hanen från akvariet.

De trivs i växttäta akvarium med flytväxter och inte allt för strömt vatten. Ett akvarium med ett par bör vara på minst 50 liter och ska man ha fler än ett par bör karet vara på minst 80 liter. Dvärgguramin är fredlig mot andra arter och bör gå med mindre fredliga fiskar eller fiskar i deras egen storlek. De bör absolut inte gå med fiska som gillar att tugga på fenor.

De är allätare och äter vissa alger och växtdelar. En del säger att de även äter hydror. Många upplever dem som svåra att få till lek och att hålla vid liv medan andra har erfarenheter som är den raka motsatta.

No comments:

Post a Comment