Friday, August 26, 2011

Plantera akvarieväxter....inte så självklart.

När jag hängt ett tag på ett akvarium-forum så slog det mig att en självklar sak, faktiskt inte alls är speciellt självklar eller lätt att veta som nybörjare - men ofta kan vara en av de bidragande orsakerna till varför det inte går så bra för ens första akvarieväxter.

När du köper en planta i din butik har de ofta en korg/plastkruka och inne i den är rötterna invirade i en tuss av filtervadd eller liknande. En del planterar ner dessa och får sedan långsamt iakta när deras planta tynar bort och dör utan att de kan förstå varför.

När du köper en ny växt så ska du alltid frigöra rötterna så mycket du kan! Du ska försiktigt klippa bort /avlägsna korgen med en vass sax och pilla bort glasullen eller filtervadden och sedan plantera växten med frigjorda rötter under gruset/sandlagret. Vill växten inte sitta kvar utan envist flyter upp igen- testa då att lägga en eller flera mindre stenar runt stammen de första dagarna så plantan hinner "slå rot" och förankra sig i botten.

Men ja, en växt klarar sig i krukan en längre tid men inte för alltid- förr eller senare så kvävs den och börjar ruttna i krukan. Så bort med den så fort du vet var den ska stå!

No comments:

Post a Comment