Sunday, August 28, 2011

Färgsortering..

När man inte har bättre för sig en söndagseftermiddag så är det ju kul att ha ett gäng små äppelsnäckor som bor hullerom buller i alla mina akvarium. Idag beslutade jag mig för att "rensa upp" och bilda ordning i kaoset. Det var lite som att färgsortera sådana där små, färgade glaspärlor men både svårare och roligare. Det svåra är att ibland att kunna avgöra färgen. "Är denna vit, hm. Såg jag inte precis ett svagt skimmer av rosa? Nu ovanför vattnet ser den mer....beige..ut. Kanske gul eller brun?" Sen att kameran totalvägrar att fokusera och få en skärpa på småttingarna är bara så sorgligt, de är ju så fina. Men kisar man med ögonen så kan man ana de små "laspärlorna" i vitt, rosa och lila som samlats i en liten hög på en av "klipporna" i 54l karet.

Nu är alla "blå/lila"(snäckor som jag tror kommer att utveckla mörk fot) snäckor i ett kar, alla ljusa- troligtvis vita i ett annat kar och alla "rosa" i ett kar. Med alla så menar jag såklart "de flesta". Färgsorterar dem mest för min egen skull för att kunna se skillnader dem emellan och för att få en översikt av hur många jag har av varje färg. De lila leder tätt följda av de vita/ljust färgade snäckorna.

Man ser klart och tydligt vilka som ska bli lila men kropparna måste få mer tid att mörkna. Jag är nästan säker på att jag även skymtade en del blå individer och möjligen även någon väldigt ljust, gul snäcka som inte riktigt går loss som "vit". Men de är så små, så små fortfarande. Det knepiga just nu är att kunna se vilka som ska få ränder eller inte.

Sett en del som kommer att bli ljust rosa utan ränder och en del mörkare med ränder. Det läskiga är ju att detta är min första kull med snäckor och jag är mest rädd att sälja dem som en färg och sedan kanske de ändrar färgerna under deras uppväxt- vilket såklart är bortom min kontroll men en sak man kan lära sig att förutse lite bättre med lite erfarenhet i bagaget. Eller det värsta att jag upplever att snäckan har en färg men mottagaren har en helt annan upplevelse!

Om e månad tror jag att snäckorna är redo för att få nya hem så nu håller jag bara tummarna om att det varma, fina vädret håller i sig!

No comments:

Post a Comment