Friday, September 16, 2011

blandraser...

Pomacea diffusa är vad vi ser säljas som äppelsnäckor i akvariehandeln men "Äppelsnäckor" är egentligen ett samlingsnamn för olika typer av snäckor under familjen Ampullariidae.

Pomacea Diffusas ursprungsfärg är "vildfärgad", dvs brunt skal med mörk fot och mörkbruna ränder. Med avel (på avikande blekningar) på pigmentsvarianter så finns det möjlighet att få fram dem i olika färger. Detta kallas bland vissa för "färg-avel"- Dvs man har i flera generationer på båda sidorna samma typ av färg- och vet därför med ganska stor säkerhet vilken färg deras avkomma kommer att få.

Men en råsa snäcka är alltid en råsa snäcka, en vit snäcka är alltid en vit snäcka- en snäcka med ränder är fortfarande- en snäcka med ränder. Två vita snäckor- oavsett härkomst- kommer bara att få just en vit avkomma. Två råsa snäckor får inte garanterat enbart råsa avkomma (men får troligt vis inga eller ett fåtal med mörk fot) osv.

därför vill ja bara klargöra att det inte är en "blandras" om en snäcka har föräldrar av två olika färger, precis som en snäcka med samma färg inte är mer "renrasig". Däremot är den möjligen färg-avlad. Personligen vill jag se vackra snäckor med bra kvalité där man avlar på snäckor med bra gener (hur man nu vet det i förväg?) med starka, fina färger.

Men jag ser inte vitsen med just färgaveln i sig- annat än att man lättare kan försäkra sig om en viss färg i avkomman. En råsa näcka från olikfärgade föräldrar kan ju vara minst lila råsa som en "färgavlad" snäcka. Det som räknas är att man "vet" vad man kan förvänta sig av den färgavlade, råsa snäckans avkomma. Men jag ser helt ärligt inget "värde" i detta för en privatperson.

Samtidigt är ju färgavel ett sätt att utmärka och skänka värde till aveln av dessa snäckor. En person som faktiskt avlar dem på seriös nivå, lär också producera snäckor av god kvalité. Men jag står fast vid att en vit snäcka fortfarande är en vit snäcka...oavsett härkomst, och att inom färgavel kan avvikelser uppstå i färg. Att färgavel inte är samma sak som Renavlade.

No comments:

Post a Comment