Wednesday, September 14, 2011

Ancistrus

Skäggmunsmal

L-mal 144 eller mer känd som Ancistrus, är en växtätare som utöver vanlig fiskmat behöver grönfoder, annars riskerar den att gå på akvarieväxterna. Den behöver också mjuka rötter i akvariet som de kan gnaga på för att bibehåll en balans i sitt tarmsystem.

Ancistrusen kan bli upp mot 15 cm och könsmogen runt 6-7 cm. Ju större den blid desto mer ointresserad blir den av att leka och lägga rom. Den bör därför ha runt 100 liter stort akvarium med stor bottenyta.

Detta är en väldigt lättlekt fisk som har fått odlingsvalör Brons av SARF. Ancistrus är en substratruvare som leker i grottor och ihåligheter och sedan vaktas äggen av hanen.

Det är en fredlig art men kan vara revirhävdande gentemot hanar inom samma art.
Man kan enkelt se skillnaden mellan könsmogna skäggmalar då hanen utvecklar skäggtömmar på huvvudets främre del vid könsmognad. Honornas är betydligt kortare och ibland helt obefintlig.

Det finns olika avelsvarianter och ursprunget till Ancistrus är förmodligen akvariestammar som korsats med vilda fiskar från olika arter.

För att de ska leka bör man ha en bra grotta.
Här är en länk för att ge inspiration för malgrottor
Jakten på den perfekta malgrottan
Grotta av kokosnöt
Oftast är de inte speciellt kräsna och de tar vad som finns - gropigheter i stenar, skrevor, rötter och annan inredning i akvariet där äggen kan få skydd.

No comments:

Post a Comment