Wednesday, September 14, 2011

Ancistrus

Idag fick jag tre nya invånare (min första akvaristiska byteshandel någonsin!) mot lite snäckor och växter (ska posta bild och skriva mer om dem i mitt nästa inlägg). Aktiva, pigga små rackare, annat än dem man ser i djurbutikerna. Funderat en hel del på det där med djurbutiker den senaste tiden. Det finns säkert många där ute som jobbar i djurbutik och verkligen älskar och månar om djuren, kanske är helt insnöade på djurfakta. Men det räcker att sitta 5 minuter på valfritt akvarieforum och läsa om berättelser för att man ska sluta gå till end djurubutik- någonsin igen!

funderat på att gå med i någon akvarieförening. Inte för att jag köper speciellt mycke fisk och numera köper jag alla växter privat, men NÄR man vill ha fisk eller komma i kontakt med nya arter så vill man nog köpa den direkt från en uppfödare.

Blir så less när jag tänker på alla fiskar där ute som blir misskötta. Visst, man kan inte veta allting på en gång och en djurbutik kan inte veta allt om varenda liten fisk. Men här talar vi om sådana onödiga saker som skulle bli rätt om allt inte bara handlade om vinst. klart en butik måste gå med vinst- men när det handlar om djur så får de väl helt enkelt låta bli att sälja just den arten om de inte kan hålla sig inom ramarna? Nybörjare förväntar sig att perosnalen i djurbutiken har koll, koll på arterna de själva säljer och koll på hur lagar och rekomendationer ser ut när det kommer till hållandet av djuren de säljer. Det är anarki där ute...

INGEN djurbutik skulle sälja en kattunge till dig om de visste att den ska leva resten av sitt liv på din toalett- men däremot ser alldeles för få personer inom djurhållningen något problem med att du ska hålla en guldfisk eller slöjstjärt i 2-5 liter vatten tills den dör (dvs förmodligen efter 1/4 av dens liv, om den har tur).

Slöjstjärt är en fisk som vi människor odlat och haft omkring oss nästan lika länge som katten. Det är en fisk som har rätt så bra minne- så pass bra att man kan lära den tricks. Det är även numera bevisat genom forskning att fiskar känner smärta. Nu är ju all hållning av fisk i akvarium "onaturligt" och en rov begrnsning av fisken. Varför det är desto viktigare att iallafall försöka upprätthålla minimumkraven som rekomenderas för hållandet av olika fiskarter. Jag är inte den som bråkar om man har 50 l till en fisk som kräver 55 eller 60 liter. Men 10 liter för en fisk som man bör ha 200 liter till?

No comments:

Post a Comment