Monday, August 29, 2011
Död snäcka #2
Snäckan låg upp och ned och såg "uppsvälld" ut. Jag upptäcker at 1/3 av snäckans kropp är utanför skalet, kan se hjärtat som pumpar osv. Snäckan är fortfarande vid liv men där komemr den inte att överleva länge då mina guramisar älskar att "noppa" på snäckorna.
Så jag lyfter upp den, då glider den bara ut- hela kroppen släpper från skalet, då insåg jag att det är rätt kört- en snäcka överlever inte utan sitt skal, det är som att en människa ska överleva utan sina ben. Skalet är snäckans skydd och kompressor för att hålla ihop hjärt och lungkammare...
Jag lade snäckan i frysen. Känns så jäkla trist att ännu en vuxen snäcka dött, speciellt då jag inte vet varför. Jag har ställt frågan till en tjej som är mer erfaren och har några år av snäckavel bakom ryggen. Vill veta om detta är något man får räkna med att det sker ibland- eller om PMDD på något sätt bedövade min snäcka eller om den var sjuk- och hur det då eventuellt påverkar mina andra snäckor i det akvariet.
Snäcklingar
Tog fler foton på dem efter att jag sorterat de mörkfotade från 54l karet men såg att många fortfarande är kvar där. De vita, rosa, beiga snäckorna...ska bli intressant att se hur de utvecklas.
Sunday, August 28, 2011
guramihonan
Aggressivare fiskar har jag inte stött på, och då tyckte jag att mina blå gurami kunde vara väldigt tuffa mot varandra. Så nu går Rex tillsammans med den andra, lite mer beskedliga tjejens om har vett att hålla sig på "sin sida" av akvariet och "Rexona" får går med platyhonanRed.
Ser inte ut att vara svamp men såret ser faktiskt ganska ottäckt ut. Ska posta lite bilder och höra vad folk tycker att jag ska göra åt det. Fått tips om Esha 2000 men vet inte vad jag anser om medicinering av sjukdomar som hon inte har, men jag vill ju att hon ska läka ihop och gärna utan att hon först drabbas av infektioner och svamp.
Såren ser läskiga ut men ni kan trösta er med att hon mår prima i övrigt.
Färgsortering..
Nu är alla "blå/lila"(snäckor som jag tror kommer att utveckla mörk fot) snäckor i ett kar, alla ljusa- troligtvis vita i ett annat kar och alla "rosa" i ett kar. Med alla så menar jag såklart "de flesta". Färgsorterar dem mest för min egen skull för att kunna se skillnader dem emellan och för att få en översikt av hur många jag har av varje färg. De lila leder tätt följda av de vita/ljust färgade snäckorna.
Man ser klart och tydligt vilka som ska bli lila men kropparna måste få mer tid att mörkna. Jag är nästan säker på att jag även skymtade en del blå individer och möjligen även någon väldigt ljust, gul snäcka som inte riktigt går loss som "vit". Men de är så små, så små fortfarande. Det knepiga just nu är att kunna se vilka som ska få ränder eller inte.
Sett en del som kommer att bli ljust rosa utan ränder och en del mörkare med ränder. Det läskiga är ju att detta är min första kull med snäckor och jag är mest rädd att sälja dem som en färg och sedan kanske de ändrar färgerna under deras uppväxt- vilket såklart är bortom min kontroll men en sak man kan lära sig att förutse lite bättre med lite erfarenhet i bagaget. Eller det värsta att jag upplever att snäckan har en färg men mottagaren har en helt annan upplevelse!
Om e månad tror jag att snäckorna är redo för att få nya hem så nu håller jag bara tummarna om att det varma, fina vädret håller i sig!
Labyrintorganet
Labyrintfiskar har ett organ som gör att de kan andas luft från ytan och den heter "Labyrintorgan". Därför kallas fiskar som har detta organ för "labyrintfiskar". Detta organ ligger strax ovanför gälarna (dolt för ögat) och är uppbyggd en rikt blodförsörjd veckad insida som bildar gångar och till utseendet påminner om en labyrint- därav namnet labyrintorganet.
Labyrintfiskar:
Kampfiskar
Guramifiskar´
Paradisfiskar
Det är tack vare detta organ som labyrintfiskar ofta överlever i förorenat vatten som är syrefattigt då de inte behöver ta upp syre via gälarna.
Ska man ha helt täckt yta på akvariet så drunknar fisken om vattnet inte är normalt syrerikt. Dvs den kan överleva under samma förhållande som fiskar utan labyrinten men bäst är om de kan ha möjligheten att "snappa luft" från ytan.
Labyrintfiskarnas yngel föds utan labyrintorganet och utvecklar detta under sina första levandsveckor och är under den tiden som mest känslig. Jag har läst att kampfiskyngel utvecklas dessa runt sina 2-4 första levnadsveckor men har även läst om att det kan handla om den 7:e och 8:e veckan när det kommer till guramiyngel. Innan denna tid bör man alltså inte flytta runt på ynglen för de är mycket känsliga. Under denna tid är luftfuktigheten tillsammans med temperaturen på luften just ovanför vattenytan av stor vikt för att de inte ska få skador som leder till döden. Om vattnet är runt 27-28 grader bör även luften var runt den temperaturen och gärna med hög luftfuktighet.
Alla fiskar med labyrintorgan är känslig mot kall luft och drag. De kan få skador på sitt organ och även få "lunginflammation" om ytluften är för kall i förhållande till vattnet.
Friday, August 26, 2011
Plantera akvarieväxter....inte så självklart.
När du köper en planta i din butik har de ofta en korg/plastkruka och inne i den är rötterna invirade i en tuss av filtervadd eller liknande. En del planterar ner dessa och får sedan långsamt iakta när deras planta tynar bort och dör utan att de kan förstå varför.
När du köper en ny växt så ska du alltid frigöra rötterna så mycket du kan! Du ska försiktigt klippa bort /avlägsna korgen med en vass sax och pilla bort glasullen eller filtervadden och sedan plantera växten med frigjorda rötter under gruset/sandlagret. Vill växten inte sitta kvar utan envist flyter upp igen- testa då att lägga en eller flera mindre stenar runt stammen de första dagarna så plantan hinner "slå rot" och förankra sig i botten.
Men ja, en växt klarar sig i krukan en längre tid men inte för alltid- förr eller senare så kvävs den och börjar ruttna i krukan. Så bort med den så fort du vet var den ska stå!
Äppel-Snäcklingar snart till salu!
Det har visat sig som så att de fyra randiga snäckorna är honor och de 6 vita snäckorna jag fick från en annan uppfödare var hanar...så nu i början ägnar jag mig inte till "färgavel", utan försöker bara få fram friska, vackra snäckor och färger. De blir utifrån vad jag kan se just nu- i vita, lila, blå och rosa varianter. De skiljer sig i nyanser, styrka och vissa kommer att få ränder- andra inte. Har ännu inte sett någon som blivit gul eller brun - men det kan komma.
Jag har kläckt en kokong i mitt 54 liters kar där de går tillsammans med en av guramihonorna och "Red", den sista överlevande av mina red wagtail-platys. Den andra kokongen kläcktes i yngelkaret (några har även kläckts i 150liters karet). Men de är svåra att fotografera i yngelkaret för där är ljuset väldigt dåligt + att allt får ett lager med grönt pga att allt ljus silars igenom eller reflekteras mot den täta mattan av flytväxter.
2. samma "ivory white" snäckling men med blixt. Det är verkligen svårt att få bra fokus.
3. En dammsnäcka som knaprar på någonting grönt. Detta är en snäckling och den verkar bli blek- modern är brun med grå kropp. Jag vet inte om detta är en naturlig anpassning till att den är född i yngelakvariet där det inte finns något grus och därför blir "vit" för att ha den bästa kamouflaget?
Alla bilder här nedan är tagna i förrgår, den 25:e augusti när snäcklingarna är ca 2-3 veckor gamla (jag vet inte exakt när en del av dem föddes då jag inte var hemma precis då). Några är någon dag yngre.
4. 54l karet från ena kortsidan. Här bor just nu en massa små snäcklingar som så småningom ska få flytta. Red och Dvärgguramihonan håller sig på bortre änden vid pumpen.
5. Samlade vid matplatserna vid främre glasrutan. Som små pärlor av lila, rosa, blått och vitt.
6. Det är ibland svårt att urskilja de små snäckorna bland gruset som också består av rosen och lila och vit kvarts. Man kan se en ganska tydlig lila snäcka i mitten av bilden och även skymta vita och troliga "ljusrosa" snäckor.
7. fortfarande så små, så små. När de var nyfödda var de alla stora som ett knappnålshuvud och samma, ljusa färger- nu börjar vissa bli mörkare och andra ändrar färg. Önskar att jag kunde behålla alla och se hur vackra och unika de blir som vuxna.
8. I yngelkaret, kanske en framtida blå snäcka?
9. Nästan en solkar ivory white- snäcka som mumsar på rötterna på en musselblomma.
10. Lila, rosa, vita. Vem vet vilka de blir när de blir stora?
11. Två vita snäckor kämpar sig upp för akvarieväggen där vattenströmmen är som mest turbulent.
12. Notera Cabomban i bakgrunden. De är fortfarande så små...!!
13. En lila snäckling (för tidigt att se vilka som blir randiga) som är på väg upp mot ytan.
Colisa lalia
1, 2 & 3 är tagna den 13:e augusti (ca 2 veckor gamla)
4 & 5. Är lite suddiga bilder men så man kan se så små de är i förhållande till rätt små plantor av flytväxten "musselblomma". Bilden tagen den 15:e augusti
6. Bild taden den 20:e augusti. Ett av de större Yngle i förhållande till ca drygt 1 veckor gamal snäckbäbis i förgrunden.
7. Ett av de större ynglen i jakt på mat, den 20:e augusti
8. Ett av de största yngelen i jakt på föda bland ytväxterna.
9. Det absolut största ynglet som utvecklat spröt men de är för tunna för att synas på bild. Denna har hela tiden varit mycket större än de andra och jag tror att den tillhör en a de tidigare kullarna.
25: augusti
10. Ett av de störra ynglen vid doppvärmaren.
11. Dens törsta av ynglen, här ser man tydligt spröten på magen. Han är så pass stor nu att han jagar de allra minsta ynglen som inte vuxit lika fort. Jag skulle gissa på att detta yngel är ca 4 veckor gammal. I bakgrunden syns en ca 2 veckor gammal äppelsnäcka.
12. Största ynglet i oskärpa, men här får man en inblick i ur stor han faktiskt är. Ca 1cm+ i längden med fenor och allt.
Thursday, August 25, 2011
Växter...
Cabomban och Hyrophilan har mångdubblats och bildat en tät skog värdig en hjältesaga. Javamossan har också fördubblats och jag har köpt till x-mas mossa, vattenpest och mexikanskt eklöv och vattenspikblad + flytväxter sedan bild 1. Jag har dessutom kunnat ta växter från detta kar till mitt andra där platy och guramihonan går.
Ska visa första bilden på mitt akvarium och sedan den senaste bilden och skillnaderna är rätt tydligt. Det roliga med växter (vissa iallafall) är att de är relativt enkla att föröka. Jag har på första bilden planterat ner de växter jag inhandlat och sedan dess bara köpt enstaka växter till- som många dessvärre inte överlevt. Men de som överlevt har frodats!
Jag har uppdaterat min växtlista om någon är nyfiken att veta mer om växterna i mitt akvarium! Imorgon slänger jag upp lite nya och lite gamla bilder på mina yngel och snäck-bäbisar.
uppdaterad inredning...
1. Dagen jag kom hem den 12:e juli. Ytan var täckt av flytväxter som jag fick lov att rensa bort (detta är efter rensningen)
2. "moss-lianerna" börjar ta sig! Bild tagen den 12:e
3. Så här såg det ut den 18:e, titta på flytväxterna som blivit så många att de börjat växa under varandra (tillbaka pressade vid filterutblåset).
4. Efter rensningen. Hygrophila polysperman har verkligen tait sig och Cabomban växer som ogräs. Även Javamossan på den stora, svarta stenen till vänster har blivit rätt stor och fluffig.
6. Akvariet den 25 augusti, tillskott av fyra plantor - "mexikanskt eklöv" (Shinnersia Rivularis) och hydrilla Verticillata som kort och gott kallas för vattenpest av vissa.
7. Möblerade om lite den 25:e och ja, det är många växter nu och väldigt grötigt men jag försöker "skärma av" så min dvärgguramihane inte ska se honorna hela tiden och skaffa sig ett revir men jag vevrkar behöva göra reviret tydligare för just nu "äger" han precis hela akvariet och honan får bara existera kring bottnen bland cabomban och javamossan.
Tuesday, August 23, 2011
Strul strul strul
Även snäck-bäbisarna växer så det knakar. Idag eller imorgon kommer ett till (ca) 50 liters kar dit jag kan flytta över några. Snart kan jag nog börja färgsortera dem jag vill behålla för avel och de jag vill sälja -och annonsera ut dem. Men än så länge har jag bara sett lovande, vackra lilarandiga, rosarandiga, ljus/helrosa och vita snäckor. Det svåra är ju det där med ränderna när de är så små- dessutom är det även svårt att med säkerhet veta de "Slutliga färgerna" då de kan ändra färg, även om det inte är så jättevanligt.
Men just nu har jag dem i två olika kar, båda med "sämre ljus" än i 15 litern men deras färger är ändå tydligt rosa och lila. Det är synd att min kamera inte riktigt klarar av att återge dem, varken i storlek eller färg när de är så små.
Fick äntligen mina malaysiska sandsnäckor från en på Zoopet.se förra veckan. De brummar runt på botten och de ser annorlunda ut i skalet jämfört med den jag hittade av en slump tidigare. De nya snäckornas skal är ljusare och jämnare i färgen (även på de små) - Medan den jag har sedan tidigare är mörkare med ljusa teckningar och DEN har blivit stor :D Tyvärr ser jag sällan till den mörka snäckan och den verkar väldigt långsam på att föröka sig, även om jag sett några mindre varianter av den.
Iofs föder de levande ungar, en åt gången, 1-2 gåger i veckan- i storleken av ett knapphålshuvud eller mindre- och jag kan bara anta att några åker in i käftarna på mina corydoras när de är så små. Men känns skönt att veta att nu har jag ett par duktiga bottendammsugare som får mina plantor att må ännu bättre. Hoppas att de trivs!
Saturday, August 20, 2011
Kamikazesnäckan
Känns riktigt hemskt, hon var en så vacker snäcka dessutom. Efterosm ingen annan snäcka vandrat så avsides kan det kanske vara en katt som ligger bakom dödsfallet. Båda katterna älskar att ligga uppe på akvariet och om de såg ens tor snäcka komma krypande supp ur hörnhålet kanske de slog till med tassen...
Ahja, snäckan är död, oavsett hur det gick till och det känns som ett misslyckande. Den glda nyheten är att snäcklingarna som fötts fram växer fort och verkar bli främst, lilarandiga, rosa (ev rosarandiga) och vita. Eftersom det är svårt att se deras mörka fot när de är så små ännu så ska det bli spännande att se om det dyker upp någon jade, blå eller bruna snäckor.
Thursday, August 18, 2011
Skolstart
Har tagit bilder både på yngel och snäcklingar men kamerans batterier måste bli uppladdade så det får bli senare idag eller imorgon.
Red (platyhonan i 54 karet) mår fint, hon delar karet med några snäcklingar just nu. Hon är väldigt aktiv och matglad skönt att se att hon inte verkar vara sjuk som de övriga som jag fick avliva för två veckor sedan.
I 150 liters ksaret går nu 9 äppelsnäckor och 3 dvärggurami och 2 corydoras panda. Jag funderar på att åka till djurbutiken idag efter skolan, eller möjligen imorgon, och köpa en eller två corydoras till.
Missa inte att jag säljer flytväxter! Främst från yngelkaret där de tagit över hela ytan (bra och dåligt). Överväger faktiskt att göra om 150 liters till ett guramikar där de ska kunna yngla av sig. Byta ut linnefiltret mot två bra "luftfilter" för yngelkar. Både corydoras, gurami och Äppelsnäckorna tål syrefattigare, lugnare vatten och jag har inga planer på att få corydoras att leka, vill bara ha en trevlig, söt fisk som är bottenaktiv.
Flytväxter
Nu rensar jag upp bland mina flytväxter och säljer bort dem för en billig peng! På bilden syns Salvinia Natans och Pistia (prickarna bland bladen är fiskrom) som jag Säljer just nu:
Pistia Stratiotes (musselblomma) som är snabbväxande. Den utvecklar långa rötter som yngel, mindre fiskar och snäckor älskar att röra sig bland. Alla tre växterna uppskattas av skumbobyggare.
5 skott/10 kr
Salvinia natans medelsnabb i tillväxt - Även denna är mtyckt av yngel och äppelsnäckor brukar tycka att de är goda att äta.
5 skott/10 kr
Har ett fåtal:
Phylantus Fluitans (Red root floater) - långsamt växande men när den verkligne har rätt miljö blir den väldigt vacker med grön-röda blad. Också uppskattad av yngel.
5 skott/15 kr
Pris:
Står vid vardera växt. 10 kr för Pistia och Salvinia och 15 kr för red root. Porto tillkommer, köper du under 15 skott blir portot 6 kronor.
Snäckor: Mycket möjligt men jag kollar igenom växterna så noga jag kan och tar bort äggsäckar om jag ser - men det är lätt att missa.
Kvalité: Det är skott du får (inte fullvuxna), du får minst 5 skott per beställning. På Pistian kommer skott att vara sammanlänkade med en "moderplanta". Jag skickar enbart gröna, livskraftiga och friska skott.
Sunday, August 14, 2011
Snäcklingar
Med så fina föräldrar är det iallafall bortom all tvivel att det blir friska och vackra snäckor. Nu ska jag bara luta mig bakåt och iakta när de långsamt växer upp.
Men så ni som besöker denna sida- Jag kommer att ha leversansklara snäckor längre fram i höst, så om ni är intresserade av att utöka eran redan befintliga snäcksamling med lite nytt blod eller bara skaffa en snygg, fisk snäcka så hör gärna av er och visa intresse.
Dödens sändebud...
Inatt besökte fisk-döden mig och plockade upp Colt på vägen. Under dagen verkade han må bättre och jag tyckte tillochmed att svullnaden börjat gå ned runt ögonen. Men inatt när jag kollade till honom så låg han stilla på botten, stendöd.
Ingen bra start detta alltså. Först 3 platys, sedan Colt. Förvisso helt olika symptom men ändå tråkigt när fiskar dör. Colt var dessutom en väldigt trevlig fisk, snäll mot honorna och riktigt matglad. Rex är en mindre tyrann och nästan för bra på att bygga skumbon för det är i princip det enda han gör dagarna i ända- bygger skumbon och en bobyggande gurami är sällan en trevlvig och älskvärd gurami.
Nu hoppas jag bara att några av Colts yngel överlever och för hans vänliga lynne, kärleken till mat (och vackra färg) vidare till framtida generationer av dvärggurami!
Nåväl...ursäkta den dramatiska touchen men jag råkade verkligen tycka om den där fisken.