Då jag i huvudsak pysslar runt mina labyrintfiskar och gärna skaffar andra sorter i framtiden än just dvärggurami eller kampfisk, så tänkte jag ta och sammanfatta lite om just labyrintorganet.
Labyrintfiskar har ett organ som gör att de kan andas luft från ytan och den heter "Labyrintorgan". Därför kallas fiskar som har detta organ för "labyrintfiskar". Detta organ ligger strax ovanför gälarna (dolt för ögat) och är uppbyggd en rikt blodförsörjd veckad insida som bildar gångar och till utseendet påminner om en labyrint- därav namnet labyrintorganet.
Labyrintfiskar:
Kampfiskar
Guramifiskar´
Paradisfiskar
Det är tack vare detta organ som labyrintfiskar ofta överlever i förorenat vatten som är syrefattigt då de inte behöver ta upp syre via gälarna.
Ska man ha helt täckt yta på akvariet så drunknar fisken om vattnet inte är normalt syrerikt. Dvs den kan överleva under samma förhållande som fiskar utan labyrinten men bäst är om de kan ha möjligheten att "snappa luft" från ytan.
Labyrintfiskarnas yngel föds utan labyrintorganet och utvecklar detta under sina första levandsveckor och är under den tiden som mest känslig. Jag har läst att kampfiskyngel utvecklas dessa runt sina 2-4 första levnadsveckor men har även läst om att det kan handla om den 7:e och 8:e veckan när det kommer till guramiyngel. Innan denna tid bör man alltså inte flytta runt på ynglen för de är mycket känsliga. Under denna tid är luftfuktigheten tillsammans med temperaturen på luften just ovanför vattenytan av stor vikt för att de inte ska få skador som leder till döden. Om vattnet är runt 27-28 grader bör även luften var runt den temperaturen och gärna med hög luftfuktighet.
Alla fiskar med labyrintorgan är känslig mot kall luft och drag. De kan få skador på sitt organ och även få "lunginflammation" om ytluften är för kall i förhållande till vattnet.
No comments:
Post a Comment