Thursday, July 7, 2011

Dammsnäcka

Sammanfattar lite om de två snäckor som på nätet benämns som dammsnäckor eller "Pond snails" och Physa -men ändå tillhör två olika familjer av snäckor som dessutom lätt förväxlas vid en första anblick. De kallas även för pestsnäckor, äckelpäckel och skräpsnäckor. Själv anser jag att inga snäckor är skräp då de alla uppfyller sina uppgifter bra, även om jag gärna undviker att få allt för många av de arter som äter på friska, levande växter.

Physan är så liten så h*n blir bara en liten mörk plutt,
men här är den i förhållande till min Lymnea kan man se
skillnaderna främst i tentaklerna.


Physa

Physa, även kallad dammsnäcka tillhör en familj som heter Physidae och har alltså många uderarter. Det är en speciell muskel (Physid musculature) som gett snäckan namnet Physa. Denna muskel gör bland annat så att den snabbt kan svänga sitt skal från sida till sida för att skydda sig eller fly från rovdjur. Många har beskrivit denna snigel som en bra, liten rengörare som är spännande att titta på när de "brottas" med varandra.

Denna snäcka har ett väldigt tunt, ljust skal och ser fläckig ut från den gulsvarta foten som lyser igenom. Den blir upp mot en cm stor och den är vänsterskivad upp till 4 varv och svagt välvd.

Denna snäcka är tålig både när det gäller vattenkvalité och lägre temperaturer. Den föredrar faktikt lägre temperatur i akvariet. Physa kan självbefrukta sig men de kan även ha sex med varandra och äggen läggs i genomskinlig geléklumpar under blad, på rötter, stenar eller glasrutan. De kan vara svåra att se under bladen men man kan tydligt känna dem med fingrarna. Det tar ca två till fyra veckor från att äggens lagts tills ungarna kläcks. Både äggen och nyfödda sniglar är omtyckta snacks för många fiskar.

De blir runt ett år gammal. De äter främst döda växter, fiskmat och alger. De ska tydligen gilla kiselalger extra mycket. Detta är alltså Physa, den lilla varianten med tunna små känselspröt och huld/brun/svartfläckig kropp. Jag har även en annan snäcka som också allas för "dammsnäcka" och lätt förväxlas med physan vid en första anblick men genast ser annorlunda ut om man tittar närmre.


Lymnea/Radix
Dammsnäcka, denna snäcka tillhör familjen Lymnaeidae och skalet är vridet motsatt Physan men det främsta kännetecknet är de mycket bredare känselspröten. Vid en snabb blick är skalen väldigt lika, fast min Lymnea växte fort och blev snabbt rätt så mycket större än de övriga Physorna.

Denna familj är ganska dåligt utredd och är uppdelad i främst två accepterade underfamiljer; Lancinea och Lymnaeinae. Lancinea-familjen förekommer rikligt i nordamerika och består av släkten Fisherola med en art och Lanx med fyra arter i två undersläkten.

Det verkar finnas en viss oenighet runt Lymnaeinaes underfamilj. Vissa författare accepterar bara ett släkte (Lymnea), medan andra verkar förespråka upp till sju olika släkten (Galba, Stagnicola, Radix, Lymnea SS och andra).

Jag har problem att exakt artbestämma min snigel, men att h*n är en Lymnea (tydligen numera Radix) är ganska klart. Troligen en Radix Ovata (Lymnaea ovata, Radix balthica) eller Peregra.
På foton är min snäcka väldigt lik en Peregra men i artbeskrivningen ska den ha 4-5 "whorls" i skalet, min har bara 3 stycken. Färgmässigt stämmer den bra och den kan förekomma i många underarter. Ovata är större men också lik både i färg och form tycker jag.

Andningen på dessa sniglar är enligt beskrivningen en antenn via lungorna och de föredrar stillastående eller sakta strömmande vatten med kraftig vegetation.

Likt Physa lägger denna snäcka en genomskinlig geleéklump under växter, på stenar och rötter. De är hermfroditer och kan förök sig väldigt mycket och snabbt. Storleken varierar stort beroende på vilken art det är.

Exempel:
1 cm Lymnea truncata, Müller
3 cm Lymnea peregra, Müller
7 cm LLymnea stagnata, Linné

Det intressanta är att även dessa kallas "Pond snails" och dammsnäckor här på nätet och är alltså lätt förväxlas med Physa, men kan alltså bli större beroende på vilken art man fått med sig hem.

1 comment:

  1. Du återkommer i bland med att skriva snigel. Snigel har inga skal. Och lever enbart på land. Rätt ska vara rätt.
    Mvh c

    ReplyDelete