De ljusa fläckarna är cyanon som ligger som ett tunt lager över Javamossan.
Mossan var dock superfräsh under lagret.
Mossan var dock superfräsh under lagret.
Här kan man se cyanons blågröna färg som bryter av mot Javans "mossgröna" färg.
Lätt att missta det för alger.
Lätt att missta det för alger.
Så jag gjorde som jag lovade och fiskade upp min cyanoinfesterade javamoss-fläta och slaktade den! Det blev 4-5 nya små flätor när jag rensat bort det värsta som fick dyka ner i soporna. Grejen med cyano är att det ser ut och beter sig som alger - men det blir bara som en tunn, skir hinna som täcker växten. Färgen kan variera mellan olika toner- fann både mörkgrönt, grått och en gulbrun färg i min fläta. Man kan med lätthet dra bort det mnuellt- eller som jag gjorde- skäljde under kranen, men det blir kvar små, små partiklar och det kastade jag helt enkelt bort.
Får se om det försvinner helt eller bara dyker upp och tar över de nya rankorna. Dessa är smalare än den första- men den första var iofs också rätt tunn när jag nyss gjort den. Ser fram emot att se hur de växer. Eftersom jag tror att det var när rankan låg vid ytan som cyanon fick fäste och trivdes som bäst så är jag optimistisk och tror att den inte återvänder!
Detta är flätan före slakten. Den är resultatet efter en månad av 1 dl javamossa som kom hem till mig med posten just innan jag åkte på semester. Och då är detta inte all java av den dl - detta är det som blev över från då jag bundit merparten av mossan på några stenar. Så på några få veckor har det dubblat, kanske tredubblat eller mer i volym. En trevlig invånare i karet om man får den att må bra. Detta skedde utan någon gödning eller Co2. Jag har iofs lera under sanden men det borde inte påverka javamossan nämnvärt.
cyano är alltså inte en al utan en bakteria som däremot ofta förknippas med att vara ett algangrepp. Därför kategoriserar jag den under alger så folk som söker efter denna typ av "besvär" lättare kan hitta den.
No comments:
Post a Comment