Jupp, jag är allvarlig! Jag funderar på att ha kattströ i mitt akvarium. Därför har jag kikat runt på nätet (Zoopet främst) och försökt utröna vissa saker så som:
1. Varför ska man ha kattsand?
2. Vilken sorts kattsand?
---------------------------------------
1. Varför kattsand?
Svar: Det är billigt, enkelt och lättillgängligt och håller under lång tid. Istället för jordbotten. Det binder ämnen samt ger micronäring till dina växter och är ett fint komplement till PMDD (ska inte ersätta PMDD). Hårdare sand kan även vara bra yta för nyttobakterier.
2. Vilket strö ska jag ha?
Svar: Man kan ju tycka att kattsand som kattsand men så enkelt är det såklart inte, här talar vi enbart om kattströ av lera. Man kan även inflika att folk missförstått eller blandar ihop saker, så jag har försökt att så enkelt som möjligt reda ut de två olika typer av användning som jag sett när det kommer till kattsand. Så valet beror på vilken egenskap av de två som du vill ha, kanske båda? Läs mer om de olika kattströerna här nedanför.
#Kattsand av bränd lera från danmark som är bruten från miljongammal havsbotten och som enligt vissa avger (mindre) "näring" men inget kalk- trots dess höga kalkinnehåll. Lite röd/brunaktig i sin färg. Oftast inte klumpbildande.
Exempel på sådan sand:
Coop x-tra kattsand - Brunaktig, Bränd lera, "bränd moler", även känd som Molera från Danmark, med ca 3-5 ml stora korn. Den är porös och är bra på att dra åt sig fukt och samtidigt behålla sin ursprungliga form. Den kan användas istället för granulat. Denna ger inte ifrån sig några större mängder näring och används främst för att man kanske tycker det är en snygg sand för en billig peng, eller för att öka ytan för bakterier. Bör sköljas noggrant men blir aldrig helt dammfri. Är inte passande som övre granulat i mer strömt vatten då kornen, trots sin fasta form, lätt far omkring i rörligt vatten.
#Kattsand av obränd bentonitlera är ofta grå och klumpbildande och blir en lerig sörja i vattnet. Den har dock bra egenskaper som bottenmaterial för dina växter och du får veta mer om du fortsätter att läsa.
Exempel på sådan sand:
Katty kattströ,
Katty kompakt kattströ - Grå, Löser upp sig i kontakt med vatten. Kattströ som är klumpbildande, upplöser till lera i kontakt med vatten och ger viktiga ämnen till dina växter. Det kan grumla vattnet när du rör vid det, men det lägger sig efter några timmar/dygn. Denna ska du inte skölja innan det läggs i akvariet. Var noga med att det är en naturprodukt och inte innehåller bakteriedödande ämnen eller parfym.
Du som främst vill ge ditt akvarium en bra näringsbuffert söker alltså kattsand som inte är bränd, utan en obränd sort som löser upp sig i vattnet. Man bör därför ha ett lager med sand eller grus över det, annars får man bara en lerig, rådaskig sörja. Denna lera passar alltså inte som granulat.
Lägg kattsanden just så det täcker bottenytan, eller gör små klumpar som du lägger precis under de växter som behöver extra mycket näring. Det viktiga är att leran är 100% naturlig bentonite utan tillsatser.
Man vill ha bentonit-lera för växternas skull. fördelarna är att lera har bra katjonutbytesförmåga. Det betyder att den binder och släpper näring till rötterna. Man bör inte ha lera och jordbotten samtidigt då detta blir lite för bra och gynnar en stor algtillväxt.
Sammanfattning:
Den kattsand som inte är klumpbildande, tex Coop X-tra, används alltså för att öka ytan för nyttobakterierna som hjälper till att förbättra nitrifikationen och därmed förbättra vattenkvalitén, men det finns personer som upplevt att växter mått förträffligt även med denna sand som bottengödning. Obränd lera som Katty kompakt, löser upp ochh bildar en lerig botten under din akvariesand/grus/sten som ger växterna lite extra vid behov och även binder ämnen.
All lera bör kompleteras med PMDD (gödning för växterna som man sätter direkt i vattnet några gånger i månaden).
Själv väljer jag Katty kattströ som mitt första försök! Detta blir spännande.
Såhär något år senare så har det fungerat med framgång att ha lera under sanden på akvariet. :)
ReplyDelete